Wat kost een badkamerrenovatie?

Vergelijk gratis offertes en vind een badkamerspecialist uit de regio!

Gratis - Vrijblijvend

Badkamerrenovatie: prijs en informatie

Hoeveel kost een badkamerrenovatie? De prijs van een badkamerrenovatie hangt enorm af van de werkzaamheden die je laat uitvoeren en de materialen die je kiest. Zo heb je met veel van je eigen keuzes toch een invloed op de prijs! Exacte prijsindicatie weten?

Start gratis offerteaanvraag!

Je krijgt na je aanvraag zo spoedig mogelijk tot 5 offertes toegestuurd. Vergelijk de verschillende prijzen en kies het beste aanbod!

Op deze pagina vind je handige informatie over de kosten van een badkamerrenovatie. Je krijgt een duidelijk beeld van de totaalprijs, de factoren die deze prijzen beïnvloeden en de prijs van de verschillende onderdelen van je renovatie.Wat is de prijs van badkamerrenovatie?

De prijs van een badkamerrenovatie ligt gemiddeld tussen de €3.500,- tot zelfs €10.000,-, afhankelijk van de werkzaamheden die je laat uitvoeren. Kies je voor een nieuwe indeling, dan heb je bijvoorbeeld al een badkamerontwerp nodig: dit kost ongeveer €310,- tot €450,-. Sommige badkamerspecialisten bieden het ontwerp gratis aan als je daarna ook de badkamer bij hen bestelt!

Daarnaast is het sanitair en het materiaal dat je kiest van invloed op de kostprijs. Een douche kost ergens tussen de €600,- tot €1.900,- afhankelijk van het model en het design, en een badkamermeubel kan oplopen van €700,- tot zelfs €2.000,-.

In deze tabel vind je de gemiddelde prijzen voor verschillende onderdelen van jouw badkamerrenovatie.

Kosten badkamerrenovatie 2024

OnderdeelGemiddelde prijs*
Badkamerontwerp€310,- tot €450,-
Douche€600,- tot €1.900,-
Wastafel€400,- tot €800,-
Badkamermeubel€700,- tot €2.000,-
Tegels vernieuwen€42,- tot €220,- per m²
BadkamerverwarmingVanaf €150,-
Vloerverwarming€700,- tot €800,- per 10 m²
BadkamerverlichtingVanaf €300,-
Ventilatie badkamer€90,- tot €250,-
Sauna in badkamer€1.000,- tot €3.000,-
Ligbad€850,- tot €2.800,-
Toilet€450,- tot €900,-
Kraan€150,- tot €450,-
Overige materialen, zoals: sifons, leidingen etc.€150,- tot €350,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Vraag voor een exacte prijs gratis offertes aan.

Prijsvoorbeelden van verschillende badkamerrenovaties

Wat is de gemiddelde kostprijs voor het renoveren van een badkamer? Dit hangt af van jouw persoonlijke keuzes. Hieronder geven we je een aantal prijsvoorbeelden van een budget badkamerrenovatie tot aan een totaalrenovatie! Dit zijn nog steeds indicaties, en de prijzen kunnen per bedrijf verschillen. Wil jij een exacte prijsindicatie ontvangen, vergelijk dan gratis offertes!

prijs badkamerrenovatie

Budget badkamer renovatie

Ook met een klein budget is het mogelijk om je badkamer te vernieuwen. Belangrijk is dat je let op het materiaal: kies voor merkloos sanitair van goede kwaliteit en ga voor keramische tegels in plaats van dure natuurstenen tegels. Ook met iets budget vriendelijkere materialen kun je een prachtige badkamer realiseren. Bij een badkamer van 9 m ² kun je bij een budget badkamerrenovatie rekening houden met een prijs tussen de €3.500,- tot €5.000,-.

Gemiddelde renovatie

Heb je een iets groter budget, dan is het fijn om te kiezen voor iets meer luxe. Een dubbele wastafel bijvoorbeeld, zodat niemand zich hoeft te haasten in de ochtend. Of een apart ligbad, waar je ’s avonds heerlijk tot rust komt of de kinderen in kunt wassen! Bij een badkamer van 9 m² lopen de prijzen in dit geval op tot gemiddeld €5.000,- tot €7.500,-.

Het duurste scenario

Voor een totaalrenovatie in de badkamer met luxe sanitair kun je rekenen op een iets hogere prijs. Je kiest in dit geval voor sanitair van bekende A-merken en kiest bovendien voor een luxe whirlpool in plaats van een standaard ligbad. Je gaat niet voor een goedkope douchecabine, maar voor een luxe inloopdouche met regendouche. Ook werk je de badkamer af met luxe tegels of beton ciré. De prijs voor het renoveren van je badkamer begint in dit geval vanaf €10.000,-.


Badkamerrenovatie tegen de laagste prijs!

Vergelijk gratis offertes en kies de specialist met het beste aanbod!

Gratis - Vrijblijvend

Wat bepaalt de prijs van een badkamerrenovatie?

Er zijn verschillende factoren die meespelen in het bepalen van de kosten van je badkamerrenovatie. De arbeids- en voorrijkosten van de badkamerspecialist bijvoorbeeld, maar ook de omvang van het project en de materialen die je gebruikt.

Hieronder gaan we dieper in op de verschillende factoren die invloed hebben. Wil jij direct weten wat jouw badkamerrenovatie gaat kosten? Vergelijk dan gratis offertes en bespaar tot wel 40%!

Arbeids- en voorrijkosten

De arbeidskosten bepalen ongeveer een derde van de totaalprijs. Wanneer je een badkamer van €5.000,- besteld, dan kun je er doorgaans van uitgaan dat de materiaalkosten rond de €2.500,- liggen. Houd er rekening mee dat dit per bedrijf verschilt: elke badkamerspecialist bepaalt zijn eigen prijs. Door te vergelijken vind je snel de vakman met het beste aanbod! De voorrijkosten worden door de meeste badkamer experts in rekening gebracht: kies een bedrijf in jouw regio, om de voorrijkosten zo laag mogelijk te houden!

Omvang van het project

Kies je voor een totaalrenovatie van je badkamer, of ga je voor een budget badkamer renovatie? In het eerste geval ben je natuurlijk duurder uit, omdat er meer werkzaamheden worden uitgevoerd. In het laatste geval vervang je vaak alleen het sanitair en de badkamermeubels, waardoor de arbeidskosten een stuk lager uitvallen.

Wat kosten tegels?

Nieuwe tegels in de badkamer? De prijs van nieuwe badkamertegels kan flink verschillen. Keramische tegels zijn doorgaans de goedkoopste optie. De prijzen hiervan variëren van €9,- per m² tot wel €82,- per m². Voorbeelden zijn grestegels, terracotta tegels of faience wandtegels.

Natuurstenen tegels hebben een meer natuurlijke uitstraling. De kosten variëren van €25- tot €130,- per m² en daarmee is het vooral geschikt voor iedereen met een hoger budget. Voorbeelden zijn graniet, marmer en kwartsiet.

Type tegelsGem. prijs per m2 incl. btw excl. plaatsing
Keramische tegels€ 9 – € 82
Faience wandtegels€ 9 – € 40
Grestegels€ 13 – € 40
Terracotta tegels€ 16 – € 40
Cementtegels€ 60 – € 82
Natuursteen tegels€ 25 – € 130
Leisteen€ 25 – € 160
Hardsteen€ 30 – € 130
Kalksteen€ 35 – € 135
Kwartsiet€ 40 – € 150
Graniet€ 50 – € 105
Marmer€ 50 – € 130

Ventilatiesysteem

Een goede ventilatie voorkomt een vochtige badkamer en zorgt dat er geen schimmel op het plafond groeit. Er zijn verschillende ventilatiesystemen om uit te kiezen.

  • Ventilatiesysteem B heeft een mechanische toevoer en een natuurlijke afvoer, en kost gemiddeld €2.800,-.
  • Ventilatiesysteem C heeft een natuurlijke toevoer en een mechanische afvoer. De kosten hiervoor liggen gemiddeld rond de €3.000,- tot €3.500,-.
  • Ventilatiesysteem D heeft een mechanische toevoer én afvoer. De kosten liggen rond de €5.500,- tot €7.000,-.
VentilatiesysteemPrijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Ventilatiesysteem B Gemiddeld€ 2.800
Ventilatiesysteem C(+)€ 3.000 – 3.500
Ventilatiesysteem D(+ warmterecuperatie)€ 5.500 – 7.000

Sanitair

De materiaalkosten spelen een grote rol in het bepalen van de totaalprijs. Het sanitair alleen al bepaald voor bijna 50% het totaalbedrag! Bij een badkamerrenovatie heb je niet altijd alle soorten sanitair nodig, omdat je behoud wat goed werkt. Een nieuwe kraan kost gemiddeld €150,- tot €450,- en een wastafel kost rond de €400,- tot €800,-. Wil je een toilet, dan kun je rekening houden met prijzen tussen de €300,- tot €700,- en voor een douche variëren de kosten tussen de €420,- tot €1.800,-.

SanitairGem. prijs incl. btw en montageVan goedkoopste naar duurste optie
Kraan€ 150 – € 450Knop/greep – zelfsluitend – sensor
Wastafel€ 400 – € 800Enkele wastafel – dubbele wastafel
Toilet€ 300 – € 700Budget – luxe (dubbele spoeltechniek, softclose sluiting, vuilwerende afwerking toiletpot)
Douche€ 420 – € 1.800Douchebak – inloopdouche – douchecabine
Ligbad€ 850 – € 2.800Plaatstaal – acryl – gietijzer

Zijn er extra opties?

Wil je iest meer luxe? Dan kun je kiezen voor deze extra opties. Vloerverwarming is ruimtebesparend (je hebt geen radiator meer nodig!) en zorgt bovendien voor een hoger comfort. Tot 10 m² ligt de gemiddelde prijs tussen de €700,- tot €800,-. Voor een luxe stoom- of spadouchecabine betaal je gemiddeld €1.600,- tot €4.300,-. Dit zorgt ervoor dat je in je badkamer helemaal tot rust kunt komen! Een bad kun je al vanaf €850,- laten plaatsen. Kies je echter voor een luxe whirlpool of spabad, dan lopen de prijzen op vanaf €2.700,- tot €6.700,-.

Extra optieGemiddelde prijs incl. btw, materiaal en montageToelichting
Vloerverwarming€ 700 – € 800Tot 10 m2 als hoofdverwarming (geen radiator nodig).
Stoom/spa douchecabine€ 1.600 – € 4.300Stoomcabine met massagestralen, LED verlichting en radio.
Whirlpool of spabad€ 2.700 – € 6.700Een wellness ligbad met bijvoorbeeld bubbels en stoom in plaats van een standaard ligbad.

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen! Extra prijs weten? Vraag snel gratis offertes aan!

Zijn er premies voor badkamerrenovatie?

In sommige gevallen kom je bij een badkamerrenovatie in aanmerking voor een premie! Zo krijg je een deel van je investering weer terug, en bespaar je op de kosten. Eén premie is de overkoepelende renovatiepremie. Je krijgt 20% of 30% van je investering weer terug als je minimaal €2.500,- uitgeeft aan sanitair installaties. Ook geldt er een maximumbedrag van €3.750,-. Dat betekent dat je premie maximaal over dit bedrag wordt berekend. Meer hierover lees je op vlaanderen.be.

Maar er is nog meer!

De Vlaamse aanpassingspremie is er voor iedereen die noodgedwongen de badkamer moet aanpassen. Bijvoorbeeld een bad vervangen door een inloop douche zodat er geen hoge instap meer is. Of een hoger toilet zodat zitten gaan makkelijker gaat. Als je in aanmerking komt dan krijg je een premie van 50% van de goedgekeurde facturen. De bewoner moet minimaal 65 jaar oud zijn en je moet minimaal €1.200,- investeren. Meer hierover lees je op wonenvlaanderen.be.

Badkamer verbouwen en besparen op de kosten?

Vind een goedkope badkamerspecialist in jouw regio en bespaar tot 40%!

Bespaartips: zo bespaar je op de kosten van badkamerrenovatie

Badkamer renoveren en toch besparen op de prijs? Dat is zeker mogelijk! Hieronder geven we je een paar praktische tips voor jouw badkamerrenovatie! Wil je graag een exacte prijs weten? Vraag dan gratis offertes aan en bespaar tot wel 40%!

Neem een lokale vakman

Kies voor een badkamerspecialist uit je eigen regio! Zo houd je de kosten zo laag mogelijk. Elke vakman brengt namelijk voorrijkosten in rekening. Hoe groter de afstand tussen het bedrijf en je woning, des te hoger de voorrijkosten. Door te kiezen voor een expert bij jou in de buurt houd je de afstand kleiner en de kosten laag!

Doe zelf het voorbereidende werk

Door zelf aan de slag te gaan, kan een vakman direct aan het werk. Zo bespaar je op de arbeidskosten. Werkzaamheden die je zelf al kunt doen is het afsluiten van de waterleiding en het demonteren van je sanitair. Of het verwijderen van de tegels en het leeghalen van de badkamer! Vraag de vakman of er nog meer voorbereidende werkzaamheden zijn die jij voor hen kan uitvoeren.

Profiteer van showroommodellen

Op zoek naar sanitair? Vaak worden showroommodellen voor een lagere prijs verkocht. Zo profiteer je van scherpe prijzen toch voor sanitair van hoge kwaliteit. Ga langs verschillende showrooms en kijk of hier showroommodellen zijn die je kunt kopen. Zo bespaar je flink op de materiaalkosten.

Vergelijk offertes

Elke badkamerspecialist hanteert zijn eigen prijs. Door verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken bespaar je tot wel 40% op de kosten. Je kiest namelijk zelf voor de specialist met het beste aanbod! Je doet dit eenvoudig via onze gratis offerteservice.

kosten badkamerrenovatie

Badkamer laten renoveren? Vergelijk gratis offertes!

Een badkamerrenovatie tegen de laagste prijs? Dat is zeker mogelijk als jij kiest voor betaalbaar sanitair en een goedkope badkamerspecialist. Een vakman helpt je van het badkamerontwerp tot de installatie van je nieuwe sanitair: zo ben je verzekerd van de hoogste kwaliteit! Benieuwd naar de prijs voor het renoveren van je badkamer?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag krijg je zo snel mogelijk de verschillende offertes toegestuurd. Vergelijk de prijzen van de badkamerspecialisten, en kies zo voor het bedrijf met het beste aanbod! Je bespaart al snel tot wel 40% op de kosten! Je offerteaanvraag is gratis en verder zonder verplichtingen, dus je zit nergens aan vast!

Gratis badkamer offertes vergelijken!